Foto: Sjaak Ramakers

WHAT’S COOKING TODAY

Emmy Gostelie (1961) heeft sinds 1998 een reeks schilderijen gemaakt die een reflectie zijn op gebeurtenissen uit de dagelijkse nieuwsstroom. Natuur- en milieurampen en de bedreiging van diersoorten zijn vaak het gevolg van menselijk handelen. De roofzucht van de mens heeft de aarde tot zijn prooi gemaakt.
Gostelie wil bepaalde gebeurtenissen uit de vaart van het vergeten redden, vastleggen en vasthouden. Zij wil het verhaal vertellen op een min of meer journalistieke manier, met feiten en details.

Dagelijks bezoekt Gostelie online nationale en internationale nieuws- en natuursites. Met grote regelmaat stuit zij op onderwerpen die haar verontwaardigen en verontrusten. Zij heeft bijvoorbeeld schilderijen gemaakt naar aanleiding van olierampen, aardbevingen, bosbranden en de klimaatverandering. Schilderijen met de focus op het leed dat dieren wordt aangedaan.
Het proces om tot een doek te komen bestaat uit het verzamelen van een groot aantal artikelen over een bepaalde gebeurtenis en deze te bestuderen. Al lezend maakt zij aantekeningen en schetsen en zodoende ontstaat het beeld voor een schilderij. Naar aanleiding van een uiteindelijke schets, wordt het doek uitgewerkt in olieverf gecombineerd met andere materialen zoals oilpaintstick, oliepastel, oliekrijt en inkt.

Foto: Sjaak Ramakers

Andere websites waarop werk van Emmy Gostelie te zien is:

www.artolive.nl
www.kunstinzicht.nl